15 pitanja za provjeru općeg znanja - kakvi su vaši rezultati?

Iskušajte svoje opće znanje u kratkom kvizu u kojem se nalaze pitanja razne tematike. Dobro razmislite i pažljivo čitajte pitanja i ponuđene odgovore. Testirajte sami sebe bez Googlea, gledanja u točne odgovore ili nečije pomoći.

 

1. Koji je glavni grad Turske?

a) Izmir

b) Istanbul

c) Ankara

 

2. Koja je žena 60-ih godina prošlog stoljeća popularizirala bob frizuru i kreirala mini suknju?

a) Mary Quant

b) Coco Chanel

c) Barbara Hulanicki

 

3. Kako se naziva dio mozga koji kontrolira žeđ, apetit, umor, emotivno ponašanje, tjelesnu temperaturu i tako dalje?

a) Hipotalamus

b) Mali mozak

c) Veliki mozak

 

4. Što se krilo pod kodnim imenom „Projekt Manhattan“?

a) politički i trgovački prosvjed

b) njemački napad na NYC

c) stvaranje atomske bombe

 

5. Prva Instagram objava u povijesti objavljena je 2010. godine, a što se na njoj nalazilo?

a) pas

b) jaje

c) nebo

 

6. Što je hiperglikemija?

a) povišena koncentracija masti u krvi

b) povišena razina šećera u krvi

c) povećana razina željeza u krvi

 

7. Po kojem je rimskom bogu nazvan planet najbliži suncu?

a) bogu rata

b) bogu trgovine i putovanja

c) bogu svjetla

 

8. Tko je izdao ubojicu u knjizi Edgara Allana Poea?

a) crni gavran

b) crni miš

c) crni mačak

 

9. Neil Armstrong i Buzz Aldrin kročili su na mjesec, a tko je ostao u letjelici?

a) Michael Connelly

b) Michael Collins

c) Michael Cooper

 

10. Tko je izumio prvu pravu maskaru u 19. stoljeću?

a) William Maybel

b) Maksymilian Faktorowicz

c) Eugene Rimmel

 

11. Koji pigment daje lišću žutu boju?

a) klorofil

b) ksantofil

c) likopen

 

12. U kojem su se mjestu 1973. taoci sprijateljili s pljačkašima banke?

a) Stockholmu

b) Kopenhagenu

c) Luxembourgu

 

13. Semiti - znate li što/tko su?

a) crveni mravi

b) plodovi tropske voćke

c) drevni narod

 

14. Koji se koktel dobiva fermentacijom žitarica ili krumpira?

a) Cuba Libre

b) Blue Lagoon

c) Daiquiri

 

15. Ako u prometnoj dozvoli piše 70 kW, koliko je to KS?

a) oko 94

b) oko 107

c) oko 135

 

 

Točni odgovori

1. c)

2. a)

3. a)

4. c)

5. a)

6. b)

7. b)

8. c)

9. b)

10. c)

11. b)

12. a)

13. c)

14. b)

15. a)

 

Koliko ste imali točnih odgovora?

Donosimo vam zanimljivosti o seriji Prijatelji koje možda niste znali - jeste li pravi fan?

Foto: Canva

Pripremila:
Ana Jurasović
Tagovi:

vaš komentar

Prijavi se putem

komentari

Za ovaj članak nema komentara.