Hladni ili topli podton - naučite kako ga odrediti i saznajte koje vam boje najbolje pristaju!
Saznajte sve o podtonovima kože i pronađite svoje najbolje boje za odjeću, šminku i nakit!

Podton kože pojam je za koji ste zasigurno već čuli, a vjerojatno niste o njemu puno mislili. Upravo taj misteriozni podton može biti ključ u otkrivanju palete boja koja vam najbolje stoji. Ako još ne znate što je on točno, koji je vaš i što uz koji ide, nastavite čitati!


Razlika između tona i podtona

Prva bitna stavka u određivanju podtona kože poznavanje je razlike između tona i podtona. Ton kože primarna je boja kože i ovisi o količini melanina u koži. Kada kažemo da je neka koža tamna ili svijetla, govorimo o njezinom tonu. Podtonovi ovise o pigmentima koji su u pozadini vašeg tona kože i čine tu boju toplijom ili hladnijom.

Svjetliji se tonovi kože često povezuju s hladnim podtonovima, a dublje i tamnije s toplima. To ustvari nije strogo pravilo. Možete imati bilo koju "toplinu" kože, neovisno o njezinoj "svjetlini". Tako i izrazito svijetla, porculanska koža može biti topla, a gotovo crna koža može biti i hladna.


Razlike između podtonova

Razlikujemo tri podtona: topli, hladni i neutralni.

Topli se temelji na žutom pigmentu i naginje drugim, njime zasićenim bojama, poput toplih zemljanih, žuto-zelenih, zlatnih i narančastih nijansi(Instagram: beyonce)


Hladni je utemeljen na plavom pigmentu te naginje sličnim hladnijim, ružičastim i ljubičastim pigmentima.(Instagram: annehathaway)


 Neutralni se događa kada koža ima podjednake količine hladnih i toplih pigmenata. Mogu se pronaći tragovi i plavih i žutih pigmenata te njihove mješavine, zelene. Ovaj ton ujedno je i najteže odrediti jer se većina testova za podton na njega ne odnosi.


(Instagram: jenniferaniston)

·  

Osim ova 3 glavna podtona, neki vole izdvojiti i četvrti, maslinasti podton. On se temelji na snažnim zelenim pigmentima, no kako je zelena ustvari mješavina plave (hladnog pigmenta) i žute (toplog pigmenta), tehnički se može svrstati u neutralni ton.


Testovi za određivanje podtona

Postoji mnogo metoda za određivanje podtona, manje i više pouzdane. Kombiniranjem više njih, najpreciznije ćete ga odrediti.


1. Test vena

Test s venama najpoznatiji je test za određivanje podtona, vrlo jednostavan. Sve što trebate napraviti, jest pogledati koje su boje vaših vena.

 • Ako ste hladnog podtona, vene bi se trebale činiti više plavima zbog hladnih pigmenata u koži.
 • Ako ste toplog podtona, trebale bi djelovati kao da su tople zelene boje.
 • Ako imate mješavinu tih boja, vjerojatno ste neutralnog podtona.

Ovaj je test vrlo brz i lagan, ali nije toliko pouzdan. Mnogi faktori mogu utjecati na rezultate, od osvjetljenja do debljine kože i vidljivosti vena.

Na svojoj koži testirala sam sve metode određivanja pa i ovu. Prema ovoj sam metodi neutralnoga podtona.2. Test s bijelim papirom

Ovaj je test također vrlo jednostavan. Trebate uzeti samo komad bijeloga papira i prisloniti na neki dio kože. Preporučila bih da to napravite na prsima jer je to dio kože prema kojem ćete usklađivati boju pudera, na kojem nosite nakit, na koji pada kosa, koji uokviruje lice itd.. Nakon što prislonite papir na kožu (uz dobro osvjetljenje), pogledajte kakva je boja kože naspram bijelog papira:

 • Ako se čini žućkastom ili zlatnom, toplog ste podtona.
 • Ako se čini pomalo ružičastom, hladnog ste podtona.
 • Ako ne naginje ni na jednu od tih boja, zbunjuje vas ili se mijenja s obzirom na svijetlo, neutralnog ste tona.

U ovom je testu moja koža pokazivala i pomalo tople i pomalo hladne tonove, ovisno o tome kojom sam kamerom slikala, a u ogledalu je bilo gotovo nemoguće razaznati jednu boju. Zbog toga bih ju opet procijenila kao neutralnu.3. Test bijele košulje

Ovaj je test sličan prethodnome testu, ali s njim ne tražite boju kože, već provjeravate što vam bolje stoji. Potrebne su vam dvije bijele košulje - jedna čisto, snježno bijela i jedna prljavo bijela, off white košulja.

Hladnog ste podtona ako vam koža izgleda umorno, blijedo ili bolesno u čisto bijeloj košulji, a bolje i zdravije u prljavo bijeloj košulji.

Toplog ste podtona ako vam koža izgleda zdravo i lijepo u čisto bijeloj košulji i odaje pomalo zlatno-žućkasti sjaj, a prljavo bijela ne stoji vam toliko dobro.

Neutralnog ste podtona ako vam obje košulje stoje podjednako dobro i imate problema s određivanjem tona.


Prljavo bijela košulja


Kada sam isprobala ovaj test, slično kao i s testom papira, dobila sam rezultat neriješeno. U čisto bijelo košulji činila se toplijom, no u prljavo bijeloj hladnijom te smatram da mi i podjednako dobro stoje što je ponovno indikator neutralnog tona.


Čisto bijela košulja


4. Test s nakitom

Ovaj test ne zahtijeva puno razmišljanja. Samo pogledajte u svoju kutiju s nakitom i definirajte prevladavaju li srebrni ili zlatni komadi?

Srebrni nakit najbolje stoji hladnim podtonovima, dok zlatni najbolje stoji toplima. Neutralnim bi trebao odgovarati i zlatni i srebrni. Ako niste sigurne što vam bolje stoji, zapitajte se sljedeće pitanje: Koje je boje ili koje boje želim da bude moj vjenčani prsten?. Tako ćete najbolje vidjeti što već podsvjesno znate i kojoj boji naginjete.


Srebrni nakit


U mojoj kolekciji prevladava srebro i preferiram ga, no ne izbjegavam ni zlatni nakit. Prema ovom bih testu trebala biti između neutralne i hladne.


Zlatni nakit


5. Test s puderom

Ovaj je test malo složeniji. Na koži treba swatchati svaki puder/BB kremu/korektor koji imate i pokušati pronaći najbolji match za svoju kožu. Ovo možete napraviti i isprobavanjem testera u drogeriji na ruci, samo nemojte obrisati pudere prije izlaska iz drogerije kako biste mogli pogledati boje na dnevnome svjetlu.

Puder mogu spadati u toplu, hladnu ili neutralnu kategoriju. Načini označavanja različiti su od brenda do brenda, no kada otkrijete svoj savršeni match,  bez problema možete ga potražiti na internetu i otkriti podton. • Topli se često označavaju oznakom W (warm) ili su to često nijanse naziva poput Vanilla ili Honey.
 • Hladni se mogu označiti kao C (cold), a često se upotrebljavaju nazivi poput Ivory ili Rose.
 • Neutralni su su tonovi označeni slovom N (neutral).

Nakon testiranja svojih pudera, uočavam kako se ni previše žuta ni previše ružičasta nijansa ne uklapaju u potpunosti, a sama činjenica da imam obje u kolekciji ukazuje na to da bi mi u nekim uvjetima odgovarale obje jer je koža neutralnog tona.Dodatni savjeti za određivanje tona su:

Ako vam koža lako izgori veće su šanse da ste hladnog podtona.

Ako vam koža brzo poprima ten, veće su šanse da ste toplog podtona.

Ako vam bolje stoji odjeća u hladnim bojama, poput plave i ljubičaste, hladnog ste tona.

Ako vam bolje stoje topliji i zemljani tonovi, toplog ste tona.

Ako vam je boja očiju hladnija (plave, sve ili pak pepeljaste smeđe) i imate pepeljastu kosu, vjerojatno ste hladnog podtona.

Ako su vam oči u medenim tonovima te imate prirodno kosu s više toplih pigmenata (npr. žutih), vjerojatno ste toplog podtona.

Ako imate mješavinu hladnih i toplih nijansi u boji očiju i kose, vjerojatno ste neutralnog podtona.


Odgovarajuće boje za svaki podon

Ako ste nakon svih onih testova pronašli svoj podton, a sada vas zanima što možete s tom informacijom, pogledajte sljedeće savjete.


Topli podton

Kada je u pitanju topli podton, sve iz palete toplih i zasićenih boja prolazi. S odjećom to znači da će nijanse poput bogate crvene, žute ili kristalno bijele savršeno izvući zlatni sjaj iz tople kože. Gotovo svaka topla nijansa kremastih, smeđih ili zelenih boja pristajat će vam. Hladne plave i sive boje trebalo bi izbjegavati, kao i roze i ljubičaste koje su zasićene hladnim tonovima. Ako želite ružičastu boju u odjeći, najbolje je izabrati neku s više crvenih nego plavih pigmenata.

Nakit za tople tonove treba biti zlatan, a zlatni tonovi odlični su i u šminki. Zlatni highlighter, topli bronzeri i topla smeđa sjenila, crveni ruževi i narančasta rumenila idealna su za ovaj ton kože. Izbjegavajte srebrne highlightere te hladne ružičaste boje u ruževima i rumenilima.


Hladni podton

Za hladni je podton potrebno samo obrnuti ono što stoji i ne stoji toplom podtonu! Sve nijanse plave, ružičaste, ljubičaste, lila, sive, prljavo bijele i hladno zelene savršeno će se složiti s kožom hladnog tona. U drugu ruku, boje poput jarko žute, narančaste, tople smeđe i zelene treba izbjegavati.

Srebrni nakit stvoren je za hladne podtonove, a šminka također treba biti na toj strani. Highlighteri s ledeno bijelim, lila ili srebrnim završnicama odlični su za ovaj ton kože. Kao i slična srebrna, metalik sjenila te sve nijanse sivih i pepeljasto-smeđih nijansi. Ružičasti ruževi i rumenila također su odlični na hladnim tonovima, a umjesto toplih bronzera, dobro stoje hladnije konture.


Neutralni podton

Kako sam i sama neutralnog podtona, sljedeća rečenica često me živcirala, no ipak se pokazala istinitom. Za neutralan ton nema pravila. Možete posuđivati elemente iz obje palete boja pa vam odlično može stajati i vatrena crvena haljina i srebrna ogrlica i puno bronzera te ružičasto rumenilo. Možete se fokusirati na primarnu boju svoje kože pa pripaziti primjerice da vam neki ruž nije previše taman ili presvijetao za vašu boju. Također, možete više usklađivati stvari s bojom očiju ili kose kako biste ih naglasili. Teško je snaći se s neutralnim podtonom, no teško je i pogriješiti!


Kratak vodič uz koji ćete svoju nijansu pudera i BB kreme pronaći bez problema


Autorica: Jelena Milić

Foto: Instagram (ikitaparis/shreeyarg)/Ženski recenziRAJ

1 komentari

 1. Mislim da sam neutralnog podtona.
  Jako mi je teško naci odgovarajući puder. Ili su mi pretamni (svijetle sam puti) ili vuku na žuto i rozo.
  Stvarno muku mučim s time 🙈

  OdgovoriIzbriši

Podijeli s nama svoja iskustva i stavove u komentarima.