Od neurednog nesesera do makeup oaze uz nekoliko preinaka - što vam je potrebno?

 Što vam je potrebno za organizaciju vlastitog kozmetičkog kutka?

Sve smo već dobro upoznate s onim stereotipom o ženama i njihovim beskonačno dubokim torbicama i neseserima koji kriju sve tajne ovoga svijeta, a usput i našu razbacanu šminku koju skupljamo od srednje škole. Sjećam se razdoblja kada je na YouTubeu bio popularan trend rekreiranja šminke koju su nosile kao tinejdžerice pa sam bila šokirana kada bi neka tridesetogodišnja žena izvukla maskaru ili sjenilo koja je izašla iz prodaje prije deset godina i od tada živi na dnu njezine makeup torbice. Moram priznati da sam i sama često bila kriva za skupljanje i neorganizirano čuvanje šminke.


Kako organizirati šminku?

Ako želite organizirati svoju šminku i pretvoriti neuredne nesesere u ženstveni kutak, sljedeća su tri pravila ključna:

Bacite sve čemu je prošao rok trajanja! Svaki proizvod na sebi ima oznaku s posudicom i brojem mjeseci (3M, 6M, 12M itd.). To je broj mjeseci tijekom kojih je šminka dobra za korištenje, a računa se od otvaranja proizvoda. Bacanjem proizvoda kojima je prošao rok vjerojatno ćete prepoloviti kolekciju i olakšati si organizaciju.

Očistite sve! Svaka ambalaža starija od par tjedana vjerojatno ne izgleda baš bajno, posebice ako se prosula u neseseru. Uzmite vlažnu krpicu ili maramice i počistite plastične ambalaže proizvoda. Sve će odmah izgledati deset puta bolje i bit ćete motivirane paziti na svoju šminku ubuduće. Ovaj korak također podrazumijeva pranje kistova jer, iskreno, jesu li oni ikada uopće čisti?

Zadnji je i najzabavniji korak organizacija. Kupite nekoliko organizatora, kutija, polica, možda čak i ladičar ili toaletni stolić i organizirajte svoju šminku po sistemu koji za vas ima najviše smisla. Primjerice, posložite sve proizvode u bočicama u jednu kutiju, sve kompaktne proizvode u drugu, ruževe na stalak, maskare u čašu, palete na policu itd..

Osim razvrstavanja po vrsti proizvoda, pripazite i na oblike ambalaže, ako vam je u cilju uštedjeti prostor. Naravno, ako vam na kraju nedostaje mjesta, bolje je uzeti još koju kutiju ili stalak jer ćete vrlo brzo ponovno napraviti nered ako do jednog proizvoda morate doći preko deset drugih.


Inspiracija

Ako nemate motivacije za ovaj pothvat ili ne znate kako biste sredili svoj makeup kutak, pogledajte nekoliko prekrasnih ideja.


Jednostavno i prirodno


(Instagram: carolinaacurcio)


(Instagram: byjuliaperez)


Ženstveno i ružičasto


(Instagram: evaspinkroom)


(Instagram: imacril)


(Instagram: daracelim)


Glamurozno i damski


(Instagram: shoresociety)


(Instagram: illulianinteriors)


(Instagram: efficientedition)


(Instagram: nicdimarco)

Što vam sve treba?

Iako su inspirativne slike s Instagrama san svake ljubiteljice šminke, prosječnoj ženi uglavnom ne treba ni upola toga za organizaciju makeup kolekcije. Ipak, možemo posuditi neke elemente pri kreiranju vlastitoga kutka za šminkanje koji će nam podići raspoloženje pri svakom šminkanju jer svaka žena zaslužuje malo prostora samo za sebe!


Ako želite u potpunosti prenamijeniti prostor i učiniti od njega organiziranu beauty oazu, trenutačno su najpopularniji predmeti sljedeći:

  • Toaletni stolići s mnogo ladica i polica.
  • Bijele površine s ružičastim, zlatnim ili mramornim elementima.
  • Jednostavni visoki i uski ladičari koji daju puno mjesta bez zauzimanja previše prostora.
  • Velika osvijetljena ogledala.


Ako pak želite uredno posložiti šminku iz razbacanog nesesera, neki od najboljih načina su sljedeći:

  • Prozirni i plastični, display organizatori za šminku koju želite pokazati na stolu.
  • Pripadajuće čaše za kistove ili zatvoreni etui za one kojima se ne koristite često.
  • Četvrtaste posude za razdjeljivanje ladica.


Gdje pronaći organizatore?

Ranije spomenute organizatore za šminku možete pronaći na više mjesta, samo je potrebno tražiti! Najbolja low budget opcija koja je svima lako dostupna naći će se u trgovinama poput Tedija i Pepca. Od organizatora posebno namijenjenih za šminku, do svih mogućih vrsta kutija, čaša, posuda ili predmeta poput kutija za nakit koje odlično služe i za šminku. Mogu se pronaći čak i glamurozne posude za blazinice ili štapiće za uši, ako želite maksimalno elegantan beauty kutak. Rijetko što košta preko stotinu kuna, a velika je prednost što sve možete vidjeti uživo i dobiti točan dojam dimenzija. Slične povoljne stvari mogu se pronaći i na AliExpressu i Wishu, ako ste spremne uložiti malo vremena u pronalazak pouzdanog prodavača i čekati dostavu.

Druga su opcija specijalizirane trgovine za dekoraciju interijera i namještaj, poput IkeeJyska i Emmezete koji drže mnoštvo opcija za sve vaše organizacijske potrebe. Ne bih vam preporučila naručivanje s raznih neprovjerenih webshopova i Facebook stranica koje nemaju nikakve recenzije i za koje nikada niste čule dok niste odlučile kupiti organizator.


Prijedlozi organizatora
(Ikea, 149,90)
(Tedi, 45,00 kn)
(Bazzar, 401,04 kn)


(Ikea, 4,90 kn)
(Jysk, 100,00 kn)


(Bazzar, 199,90 kn)
(Aliexpress, 85,53 - 116,47 kn)(Wish, 422,00 kn)(Wish, 205,00 kn)(Pinkpanda, 54,99 kn)
(Aliexpress, 57,20 kn)


Proljetni decluttering - odakle početi s raščišćavanjem i kako ga učinkovito obaviti?


Autorica: Jelena Milić

Foto: Instagram/navedeni webshopovi

0 komentari

Podijeli s nama svoja iskustva i stavove u komentarima.