Koji su najčešći problemi seksualnog funkcioniranja pojedinaca i parova?
Koji su najčešći problemi i poremećaji te kako im pristupiti i tretirati ih?

Sigurna sam da ste se nebrojeno puta susreli s vrućim i napetim filmskim i serijskim scenama seksualnog čina. Znate i sami kako to izgleda. Strastveno ljubljenje, skidanje odjeće, usputno rušenje komada namještaja, dolaženje do kreveta, kauča ili nekog još uzbudljivijeg mjesta i zatim njegovo veličanstvo – uzavrelo vođenje ljubavi. Svaki korak obično je barem malo uzbudljiviji od prethodnog, logično za njime slijedi, prostorijom frcaju iskrice strasti i užitka, a na tijelima upletenih likova zaista je teško pronaći neku manu (ili naznaku ljudskosti). Koliko god nam se takve scene mogu činiti poticajno i zanimljivo, mogu nam na pladnju poslužiti i previsoka, nerealna i nedostižna očekivanja.

Zadovoljstvo seksualnim životom jedan je od važnih aspekata cjelokupne dobrobiti, zadovoljstva životom, kvalitete intimnih odnosa i mentalnog zdravlja, a seksualne potrebe univerzalno su ljudsko obilježje, tako da je to svakako tema o kojoj treba pričati i koju ne treba smatrati sramotom ili tabuom. Seksualno je zdravlje prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji stanje psihičke, emocionalne, mentalne i socijalne dobrobiti, povezane sa seksualnosti, koje podrazumijeva pozitivan i respektirajući odnos prema seksualnosti, seksualnim odnosima i mogućnosti ostvarenja zadovoljavajućih seksualnih iskustava i odnosa.

Kada je riječ o poremećaju, a kada o prolaznom problemu?

S obzirom na to da mi, obični ljudi, nismo glumci niti likovi iz filmova te da iza naših erotskih scena ne stoji tim stručnjaka koji se brinu da sve izgleda savršeno, susretanje s povremenim ili stalnim teškoćama u tom području nisu iznimka. Problemi seksualnog funkcioniranja odnose se na bilo koju teškoću koja pojedince ili parove sprečava u postizanju zadovoljstva u seksualnim aktivnostima. Mogu se odnositi na smanjenje ili povećanje seksualnog nagona pri čemu je smanjenje puno češće. Tijekom seksualnog čina izmjenjuju se različite faze, a problemi se mogu javiti u bilo kojoj ili više njih.

Probleme seksualne disfunkcije nije jednostavno podijeliti u jasne kategorije, stoga postoje različite klasifikacije, a mogu se razlikovati slabo, srednje ili jako izraženi problemi. Mogu biti prolazni rezultat trenutnih stresnih okolnosti ili trajni zbog čega se smatraju poremećajem. Da bi problemi prerasli u poremećaj, prema nekim klasifikacijama trebaju trajati najmanje šest mjeseci, događati se u 75 do 100 % slučajeva te ne mogu biti objašnjivi drugim psihičkim problemima ili stresnim okolnostima. U dijagnostici je važno uzeti u obzir i koliko osobu određeni problem ometa u funkcioniranju, stvara neugodne emocije te umanjuje kvalitetu ostalih dijelova odnosa s partnerom. Uzroci su problema organski i/ili psihološki.


Što vaša seksualnost i seksualni izbori govore o vama 


Koliko je ovaj problem zastupljen?


Neka istraživanja pokazuju da se otprilike 43 % žena i 30 % muškaraca suočava s nekim oblikom ili stupnjem problema seksualnog funkcioniranja što ne pogađa samo pojedinca, već i narušava kvalitetu života partnera

 

Mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, a posebno nakon četrdesete godine, dok su najučestaliji u kod žena u dobi od 45 do 64 godina što je povezano i s biološkim te zdravstvenim čimbenicima.


Problemi seksualnog interesa ili želje

Ova vrsta problema može se javiti kod oba spola u rasponu od blagih teškoća do seksualne averzije (izbjegavanje svih ili gotovo svih oblika seksualne aktivnosti). Uključuje smanjenu motivaciju za seksualnom aktivnošću zbog smanjene spontane želje, smanjene želje nakon erotskih pokušaja ili stimulacija partnera ili nemogućnost održavanja želje kroz cijelu seksualnu aktivnost. Teško je točno odrediti što je normalna, a što nedostatna ili pretjerana seksualna želja, tako da je važno uzeti u obzir prethodno opisane kriterije. Prema nekim istraživanjima, smanjena seksualna želja najčešći je problem seksualnog funkcioniranja žena koji se javlja u otprilike 30 do 35 % slučajeva. Kod muškaraca javlja se u otprilike 15 % slučajeva.

Problemi seksualnog uzbuđenja

Kod žena se radi o konstantnim ili povremenom teškoćama održavanja dovoljne reakcije na seksualni podražaj što se odnosi na vlažnost rodnice i naticanje spolnog organa. Može doći do raskoraka u subjektivnom osjećaju i objektivnim pokazateljima seksualne pobuđenosti. Kod muškaraca se radi o problemima erektilne disfunkcije što se smatra najčešćim problemom seksualne disfunkcije zbog koje muškarci potraže stručnu pomoć. Učestalost javljanja povezana je s dobi muškaraca.


Problemi postizanja seksualnog vrhunca

Kod muškaraca su ovi problemi povezani s preuranjenom ili zakašnjelom (odsutnom) ejakulacijom te anorgazmijom, a kod žena se odnose na anorgazmiju ili inhibirani orgazam (značajno kašnjenje, smanjena učestalost ili izostanak postizanja orgazma). Procjenjuje se da između 10 i 42 % žena ima takve probleme, iako u puno slučajeva ostaje neprijavljeno. Žene koje imaju problem s postizanjem orgazma manje su svjesne psiholoških znakova uzbuđenja i orgazma, a mogu se i bojati gubitka kontrole tijekom postizanja orgazma. Procjenjuje se da je učestalost problema prijevremene ejakulacije između 4 i 39 % što ga, uz problem erektilne disfunkcije, čini najčešćim problemom seksualnog funkcioniranja muškaraca. Preuranjena ejakulacija muškarca može biti uzrok smetnji postizanja orgazma žena.


Problemi vezani uz seksualnu bol

Ova vrsta problema može se javiti u oba spola. Vaginizam se odnosi na povremeno ili konstantno nesvjesno grčenje mišića koji okružuju ulaz i donju trećinu rodnice što otežava penetraciju, umetanje tampona ili ginekološki pregled. Žene koje se suočavaju s tim problemom  mogu doživjeti sve faze seksualnog ciklusa. Problem se može javiti kod žena svih dobnih skupina. Dispareunija se odnosi na povremenu ili konstantnu bol u genitalnom području prije, za vrijeme ili nakon seksualne aktivnosti. Javlja se u između 4 i 55 % slučajeva, a raspon je tako velik zbog teškoća u dijagnosticiranju. S dispareunijom mogu se suočavati i muškarci, iako rjeđe, u obliku bolova u spolovilu ili u području prostate tijekom odnosa.
Zbog čega nastaju i kako se održavaju takvi problemi?

U našu seksualnost i probleme seksualnog funkcioniranja upleteni su različiti faktori poput dobi, bioloških karakteristika, tjelesnog i psihičkog razvoja, vlastitih stavova i vjerovanja, znanja i iskustava u tom i drugim područjima, kvalitete bliskih odnosa ili kulture u kojoj živimo.

Naša predodžba svijeta, drugih ljudi i nas samih razvija se od najranije dobi u ovisnosti o okolini u kakvoj odrastamo te našim osobnim karakteristikama i stečenim vještinama. Načini na koje se u obitelji u kojoj smo odrastali doživljavalo osjećaje, ljubav i seksualnost te stupanj otvorenosti razgovora o tim temama, kao i društvene te medijske poruke sigurno su na nas utjecali. Rana iskustva koja predstavljaju rizične čimbenike za razvoj kasnijih seksualnih i emocionalnih problema odnose se na problematičnu privrženost, zanemarujuće ili kritične roditelje, iznimno strogi vjerski ili restriktivni odgoj te seksualno i tjelesno nasilje i zlostavljanje.

Teško je predvidjeti koji će događaj u kojim okolnostima kod pojedine osobe izazvati pojavu problema seksualnog funkcioniranja, no ranjivost na određene okolnosti može olakšati pojavu problema. Primjerice, ako smo po prirodi osjetljiviji ili više sumnjamo u sebe, događaji poput nečijih uvreda, ruganja ili nevjere partnera mogu se na nas negativno odraziti, dok se druga, manje osjetljiva osoba, može tome oduprijeti. Ako se takav i sličan događaj dogodi jednom, može nas kratkoročno izbaciti iz takta, međutim ne mora nam stvarati dugoročne probleme. S druge strane, ponavljajući ili iznimno teški stresni i traumatski događaji u našim intimnim životima i bliskim odnosima mogu trajno narušiti naše samopouzdanje i rezultirati trajno narušenim seksualnim funkcioniranjem, čak i kod otpornijih pojedinaca. Primjeri su takvih događaja zanemarivanje i zlostavljanje u djetinjstvu, dugotrajno konfliktni odnosi, razvodi ili razdvajanja, trajno nezadovoljavajuća seksualna iskustva, nesreća ili operacija.

Uz to, postoje i faktori koji održavaju postojeće probleme i otežavaju njihovo rješavanje. Čimbenici su unutar partnerskog odnosa koji povećavaju šansu za pojavom seksualnih poteškoća, primjerice, česti i nerazriješeni konflikti, nerealistična očekivanja, neslaganje ili zatvorenost partnera u području intime, emocija i seksualnosti, manjak povjerenja, gubitak seksualne privlačnosti i kemije, loša komunikacija između partnera te nedostatak seksualne stimulacije ili predigre. Problemi u partnerskom odnosu predstavljaju i uzrok i posljedicu seksualnih problema. Teško je odrediti što je bilo prvo – neintiman odnos bez ljubavi, naklonosti i privlačnosti ili problemi seksualnog funkcioniranja koji su doveli do izbjegavanja, nesviđanja ili antipatije usmjerene na partnera i intimnost.

Psihološki rizični faktori mogu biti problemi sa slikom o sebi i vlastitom tijelu, nisko samopoštovanje, nedostatna seksualna asertivnost, strah od intimnosti, osjećaji krivnje, anksioznosti ili gađenja povezani sa seksualnom izvedbom, nedovoljna znanja o seksualnosti, neadekvatni stavovi i uvjerenja o seksualnosti, negativni stavovi o seksualnim aktivnostima i masturbaciji, problemi mentalnog zdravlja (emocionalna uznemirenost, anksioznost, depresija, hipohondrija, psihosomatski problemi) ili nerazriješena pitanja seksualne orijentacije. Kontekstualni čimbenici mogu se odnositi na nedostatak privatnosti, umor, postojanje i zaokupljenost drugim problemima, stresnim događajima te traumama.

U mnogim istraživanjima pronađene su povišene razine anksioznosti ili depresije kod pojedinaca koji su se žalili na probleme seksualnog funkcioniranja. Anksioznost dovodi do pojave različitih ometajućih misli koje zaokupljuju um partnera. Takve misli o seksualnoj neadekvatnosti ili o tome da nas partner promatra u negativnom smislu ometaju našu pažnju. Neka istraživanja pokazuju da umjerene razine anksioznosti i relativno sigurno okruženje mogu poboljšati seksualno uzbuđenje, dok više razine ili generalizirana anksioznost mogu dovesti do osjećaja manjka osobne kontrole. Anksioznost može povećati i osjetljivost pojedinca na probleme seksualnog funkcioniranja, odnosno može dovesti do izbjegavanja seksualnih iskustava ili smanjenja seksualne pobuđenosti.

Odnos depresije i poremećaja seksualnog funkcioniranja dvosmjeran je te dodatno zamršen nuspojavama antidepresiva. Uz depresiju često se vežu smanjena seksualna želja, pobuđenost te seksualno zadovoljstvo, smanjena mogućnost doživljavanja orgazma te pojava boli tijekom odnosa što se može negativno odraziti na kvalitetu odnosa. Problemi u odnosu i seksualnom funkcioniranju mogu povratno dodatno pojačati depresiju. Gledano iz drugog kuta, pojava seksualnih problema negativno se odražava na raspoloženje te može dovesti i do pojave depresivnih simptoma.
Tretman problema seksualnog funkcioniranja

Iako su problemi seksualnog funkcioniranja česti, mnogim ljudima o tome je neugodno pričati ili odbijaju priznati da postoji neki problem. Ako želimo da se problem riješi, ne prolongira i ne produbljuje, potrebno je skupiti hrabrosti i podijeliti svoje brige s partnerom ili stručnjakom.

Ako se neka osoba suočava s problemima seksualnog funkcioniranja, za bolje razumijevanje problema potrebno je prikupiti što više informacija o čimbenicima koji su sudjelovali u nastanku ili održavanju problema. Nije uvijek lako razlikovati uzroke, okidače i održavajuće čimbenike što stavlja još veći naglasak na kvalitetnoj dijagnostici u koju je korisno uključiti i partnera. Problemi seksualnog funkcioniranja mogu biti specifični ili generalizirani tako da su informacije o tome u kojim se seksualnim aktivnostima i fazama problem javlja vrlo vrijedne za planiranje tretmana.

Osim liječenja organskih uzroka, ako su oni prisutni, vrlo je važno tretirati i psihološke te psihosocijalne uzroke. Dostupni su različiti tretmani, a uobičajeno se korisnim pokazuje kognitivno - bihevioralna i mindfulness te bračna terapija i seksualna terapija parova, kao i grupe podrške. Najučinkovitije je ciljano raditi na čimbenicima koji su tijekom prikupljanja informacija prepoznati kao problematični. Osim rada na pojedinačnim stavovima, uvjerenjima, mislima, emocijama i vještinama povezanim sa seksualnosti te individualnog istraživanja vlastite seksualnosti i tijela, svakako je potrebno u terapiju uključiti i rad na partnerskom odnosu što uključuje poboljšanje komunikacije između partnera, rad na očekivanjima, izgradnju povjerenja, konstruktivne načine rješavanja konflikata, zajedničko istraživanje seksualnosti, vježbanje usredotočenosti ili distrakcije misli, vježbanje tehnika opuštanja i slično. Problemu može pomoći i seksualna edukacija, edukacija o anatomiji i fiziologiji tijela te ciklusima seksualne reakcije, trening seksualnih vještina, poticanje korištenja seksualnih fantazija, maštanja, predigre, kao i rad na brigama u vezi vlastite slike o tijelu. Kada je prisutna anksioznost povezana sa seksualnim odnosom, korisno je pokušati s postupnim izlaganjem i isprobavanjem situacija kojih se žena ili muškarac boje.Istraživanja pokazuju da odgovarajuća terapija može značajno poboljšati kvalitetu seksualnog života parova, seksualno zadovoljstvo, percepciju seksualnog uzbuđenja, seksualnog samopouzdanja i smanjiti osjećaje anksioznosti i depresije. Teško je odrediti koja je pojedinačna tehnika najuspješnija, no kombinacija nekoliko odgovarajućih tehnika može dovesti do značajnog poboljšanja seksualnog funkcioniranja pojedinaca i parova. Problemi seksualnog funkcioniranja ponekad se nakon terapije znaju vratiti, o čemu je s parovima u terapiji vrlo važno razgovarati. Čak i ako do toga dođe, vještine stečene na terapiji svakako bi trebale partnerima olakšati razgovor o ponovnoj pojavi problema te ih potaknuti na isprobavanje naučenih tehnika kako bi saznali što im u tom trenutku najbolje odgovara.


Spolno zdravlje: lubrikanti i seksualne igračke


Autorica: Mirna Keresteš, mag. psych.

Foto: Canva
 

 

0 komentari

Podijeli s nama svoja iskustva i stavove u komentarima.