10 vrsta majki koje možemo razlikovati u roditeljskim grupama
U ulozi koje se majke vi prepoznajete?


 

Svi smo mi pokleknuli i učlanili se u more grupa nakon što smo postali roditelji. Izgubljeni i u potrazi za savjetima postavili smo i pokoji upit, a svaka od nas se susrela s vrstama mama koje ću vam izložiti u nastavku.


Mame uljarice

Eterično ulje, bademovo, kokosovo, maslinovo, bučino ulje, you name it, ona ga posjeduje. Mami uljarici odgovor je na sve - ulje. Od kupanja do jela, ulje je spas, ono mijenja svijet. Pitate za kremu, ona ima ulje. Pitate za šampon, pogađate, ona kupa u ulju. Pitate za probavu, oh, gle čuda - ulje!  Da se razumijemo, zbilja vjerujem da su ulja super stvar i za kožu i za organizam, ali nisam sigurna da možemo živjeti samo od ulja. I ako mi još netko kaže da okupam dijete u maslinovom ulju, napravit ću prosvjed s parolom "Dijete ti je masno, a ne oprano!" 

AsKhole mame

Ovo su mame koje imaju milijun pitanja svaki dan, bilo privatno ili u grupama, i postavljaju ih tako da se sažalite i izvučete sva istraživanja i informacije koje znate da biste joj pomogli. Napišete ogroman komentar sa svim informacijama, potkrijepljen vlastitim iskustvom, da bi vam ona na to rekla: "Ma ja ću ipak ovako kako sam rekla." Uz to često imaju napadački i posprdni stav prema svima koji su joj pokušali pomoći jer nije dobila odgovore kakve je očekivala pa, sve kolektivno, izvrijeđa, blokira, zaključa komentare i izađe iz grupe. Uz, naravno, još jedan dramatičan, demonstrativan post u kojem nas obavještava da ona izlazi!


Mame enciklopedije

Po mom skromnom mišljenju, ovo su najkorisnije mame. Što god pitaš, ona izvuče sva moguća stručna istraživanja, poveznice i literaturu. Sve smjernice znaju napamet, primjenjuju ih u stvarnom životu i njezina su djeca pravi mali ogledni primjerci. Ova je mama u grupi uvijek malo podcijenjena, nekad ismijavana, ali s komentarima uvijek na mjestu, pristojno i stručno. Mislim da svakom u životu treba jedna mama enciklopedija. 
"To se tako mora" mame

Ova mama vjeruje da postoji samo jedan jedini načini kako se nositi sa stvarima. Bilo da se radi o jelu, spavanju, dječjoj igri ili o braku, poslu i nečem trećem, ona sve svoje argumente potkrjepljuje s "To se tako mora!" Imaju još jednu potkategoriju, a zove se "I nas su tako i ništa nam ne fali!", od koje dobijem tikove. Vrlo su isključive, a ako naiđu na neslaganje, možete očekivati jedan pasivno-agresivni odgovor "Svaka mama zna najbolje za svoje dijete, ja sam svoje rekla. LP." 

 

Eko/bio/vegan mame

Od platnenih pelena do prirodnih šampona u recikliranoj ambalaži, ova mama posjeduje sve. Sve svoje komentare započinje sa "Sastav tog proizvoda" i završava s "A nije dobar ni za okoliš". Sulfati, parabeni i mirisi najgori su neprijatelj ove mame, a plastična ambalaža baca ju na koljena u bijesu. O materijalima, odjeći i prehrani nemojte ni započinjati razgovor s njom, osim ako se ne želite osjećati kao hladnokrvni ubojica koji zlostavlja svoje dijete mesom i šamponom koji pjeni. 


Mame rugalice

Ove su mame dežurne u ismijavanju. Mislim da imaju neku firmu i rade na smjene po grupama. Neke prepoznajemo već i po imenu jer su aktivne posvuda. Najglasnije su u ismijavanju stručnih smjernica i najbolje se slažu s "To se tako mora" mamama. Često lete van iz grupa, bivaju blokirane, no to im ne smeta. Nasmiju se i nađu drugu grupu u kojoj nastave svoju smjenu. Od nje nikada ne možeš dobiti konstruktivnu kritiku ili savjet jer ona aktivno razmišlja samo kako da te spusti. 

Mame vojskovođe

Ova je mama stroga, ne odstupa ni sekunde od svoje rutine. Ona odrasle koji slušaju djecu smatra ludima jer "zna se gdje je kome mjesto u njenom kućanstvu".  Djeci je mjesto u svojim sobama, a mužu u bračnom krevetu, u podne se ruča, u 20 h ide se spavati i nema dalje. Nema tu još pola sata ni dijete bi spavalo s mamom. Reda se mora znati!

 

Nutri mame

Oh, evo i mene. 😂Ovo su mame kojima je jako bitno što im djeca jedu, da imaju uravnotežene obroke. Pažljivo biraju namirnice, kuhaju sve obroke i općenito je njihov adut prehrana. Koliko je obroka primjereno za koju dob, kako bi trebali biti spravljeni, koje je namirnice najbolje konzumirati, slobodno pitajte, sve znamo. No, može nas se podijeliti u dvije skupine - Nutri i  Extreme nutri 2.0..  Prva skupina djeci dozvoli poneki slatkiš, grickalicu ili sok, a za doručak ponekad dozvolimo pekarske proizvode, kao i za večeru Čokolino. Dok god je omjer 80:20 za zdravo/nezdravo Nutri mama zadovoljna je.

Extreme nutri 2.0  vjeruju da su slatkiši, sokovi i pekare najveće zlo koje postoji, a da su djeca koja to jedu mali, o šećeru ovisni zombiji. U njihovom krugu postoji i uvjerenje da se dijete, nakon što samo jednom pojede čokoladu, hrenovku ili industrijski voćni jogurt, razboli i gotovo umre!  Obavezno se žale na menije u vrtićima, plaču zbog paštete na istom i jako se ponose svojim rođendanskim tortama od cikle i svježeg sira!
Mame trudilice

Ovo mi je jako draga vrsta mama. Iz svakog komentara može se iščitati koliko se trudi oko svoje djece. Tako se isto trudi i u grupi. Za svakoga ima umirujući savjet, parolu ili lijepu riječ. Puna je razumijevanja i baš uvijek ima priču iz vlastitog iskustva sličnu vašoj i odmah se osjećate bolje.

Obožavam mame trudilice! 

 

 Autorica: Tijana Tomas

Foto: Canva/Unsplash

 

Cilj autorskog teksta nije bio nikoga uvrijediti te izražava isključivo osoban stav autorice.

0 komentari

Podijeli s nama svoja iskustva i stavove u komentarima.