10 stvari koje svaki roditelj treba upamtiti

 

10 stvari koje svaki roditelj treba upamtiti

10 korisnih savjeta koje mora znati svaki roditelj


Kad sam tek postala mama našla sam se, blago rečeno, u neobranom grožđu. Nisam imala prijateljice majke koje sam mogla pitati za savjet pa sam bila izrazito aktivna u Facebook mamećim grupama. Teme koje su svojedobno bile aktualne i sama sam istraživala, a danas, nakon dvije i pol godine majčinstva, ovo su stvari koje bih voljela da sam znala na vrijeme. 

 

1. NORMALNO JE DA  BEBA NE SPAVA

Još u trudnoći slušaš o bebama koje su spavale cijelu noć i prva godina majčinstva obično se vrti oko toga kako bebu naučiti da spava. Odgovor je nikako!

Sasvim je normalno da tvoja beba ne spava. Svaka beba ima svoj ritam i ne postoji nikakva dohrana ni rutina koja će tvojoj bebi omogućiti dulji san. Dapače, ako se beba ne probudi sama u roku od četiri sata, pedijatri preporučuju da se prvih šest tjedana budi jer dulje od toga ne smije biti bez hrane zbog opasnosti padanja u hipoglikemiju. Stoga mitske bebe koje su s mjesec dana spavale cijelu noć zanemari. Moje djevojčice imaju dvije i pol godine i još uvijek se noću znaju buditi. Ne više kao prije, ali i dalje je prospavana noć razlog za slavlje.

Pravilo je da pravila nema.  Ne živciraj se i prihvati da si sljedeće bar tri godine osuđena na maksimalnu dozu ljubavi i minimalnu dozu sna 😁.


2. "UČENJE NA RUKE" NE POSTOJI 

Svaka majka i otac barem su se jednom u svom roditeljskom stažu susreli s ovom rečenicom.  Moram priznati da sam i sama pokleknula pred istom. Tu sam se prvi put susrela s babywearingom  i naučila sve o bebonošenju te sam svoje curice uspješno nosila do 18 mjeseci čak i u tandemu.  Samim time shvatila sam koliko je ova rečenica apsurdna jer je najprirodnija reakcija na svijetu da uplakanu bebu uzmeš u ruke. Nošenje bebe, osim kod umirivanja, pomaže i kod grčeva jer im toplinom svoje kože grijemo trbuščiće i tako olakšavamo bol. Nosite svoje bebe jer je normalno da su naučene na ruke. 

3. BEBA SE NE USPAVLJUJE PLAKANJEM

Roditelji koji čitaju stručnu literaturu čuli su za CIO (cry it out) metodu i razloge zbog kojih se treba izbjegavati. Molim vas, nikada nemojte ovo prakticirati! Puno puta čula sam roditelje kako razmjenjuju slične savjete jer dijete, po njihovom, mora naučiti spavati.

"Ne mogu ja skakati na svaki plač, mora se naučiti sam umiriti!"

Ne, ne, ne i ne. Tvoja se beba isplakivanjem nije naučila sama umiriti, već je nakon određenog vremena shvatila da na njen plač nitko ne odgovara, a samim time ni na njezine potrebe te je zato prestala plakati. Dakle, svoju bebu niste naučili ništa, osim da niste tu za nju, a znanstveno je dokazano da CIO ostavlja duboke emocionalne rane kada odrastemo.


4. TVOJE JE DIJETE MALA OSOBA, UVAŽI JU!

 

Sjećam se kada sam prvi puta pročitala ovu rečenicu i umrla od smijeha. Mala osoba? Ne zna ni da je živa. S vremenom sam se uvjerila da je stvarno tako. Djeca se rađaju s karakterom, a mi smo tu da ga pozitivno usmjeravamo.Tvoje dijete svakim danom uči nešto novo. Svaki im je dan čudesan jer danas mogu i znaju nešto što jučer nisu mogli ni znali. S tim se djeci ponekad vrlo teško nositi  pa se onda susrećemo s tantrumima ili nekim fazama koje ni sami ne razumijemo i s njima se ne znamo nositi. Bitno je samo biti tu za svoje dijete i, u trenutcima u kojima bismo najradije legli na pod i vrištali, čekati ih širom otvorenih ruku u koje će se skriti. Sad izgleda glupo i smiješno, ali vjerujte mi da će oni to zapamtiti.
5. NEMOJ NIJEKATI SMJERNICE

Bilo da se radi o autosjedalicama, dohrani, ispravnim nosiljkama za bebe, hodalicama, svaki roditelj o ovome ima svoje mišljenje. Vaša je beba  vaša stvar. Ono što nije u redu nijekanje je smjernica Svjetske zdravstvene organizacije te općenito stručne literature. Iako mislimo da svaka mama zna ono najbolje, ne zna. Ispravno je reći da svaka mama želi svojoj bebi sve najbolje, no to ne znači da zna najbolje. Educirano donosite odluke i tek ćete onda znati što je za vašu bebu najbolje.


Svim (ne)ženama i (ne)majkama koje društvo osuđuje


6. IZBJEGAVAJ RODITELJSKE FACEBOOK GRUPE

Da mi je barem netko ovo rekao prije nego što sam se učlanila u baš svaku grupu na koju sam naletjela.  Da se razumijemo, takve nam grupe mogu biti od velike koristi ako nam je potrebna konkretna informacija. Ne mogu reći da od drugih žena nisam puno naučila i da nisam više puta tražila savjet. Međutim, svaki član grupe ima drugačije mišljenje i gotovo uvijek u komentarima nastane svađa pa na kraju budeš zbunjeniji nego na početku, kada si postavio upit. Neke su grupe prilično isključive, neke živi kaos i u principu bi ih trebalo izbjegavati. 

Ipak, postoje vrlo korisne grupe koje se pri educiranju koriste stručnom literaturom i pouzdanim internetskim izvorima, a admini nekih čak su pedijatri i stručni savjetnici

 

7. CO-SLEEPING JE POŽELJAN

Kada sam tek postala majkom držala sam se savjeta okoline kao "pijan plota". Beba mora spavati u svom krevetu i ni jedna druga opcija ne dolazila u obzir. Tako sam ja noćima ustajala i odustajala pa djecu u gluho doba prebacivala k sebi u krevet jer mi jednostavno nije bilo prirodno da su odvojene od mene. Svaku noć uredno su započinjale u svojim krevetima, a jutro dočekivale u mom. Trebalo mi je dobre dvije godine da prestanem forsirati i sebe i njih slušajući okolinu i da noć počnemo i završimo zajedno. Kada sam ih napokon prestala odvajati i otkada spavamo svi zajedno kao u malom brlogu, spavamo uredno. Mali medvjedi tu i tamo još se bude, ali buđenja su kraća i lakše se vrate u san otkada smo svi zajedno.  Znanstveni studiji tvrde da je spavanje s roditeljima najprirodnija stvar na svijetu i što dulje to prakticiramo doprinosimo emocionalnom razvoju mališana. Skratite si muke ustajanja!8. NE USPOREĐUJTE SVOJE DIJETE S DRUGIMA

S obzirom na to da sam majka djece koja su bila vježbači, ovo mi je bio jedan od najvećih izazova. Konstantno sam uspoređivala koliko točno kasne za svojim vršnjacima, a onda redovno oplakivala i s grčem se u trbuhu pitala što radim pogrešno i zašto nisu nešto dostigle. To je najgora stvar koju možete napraviti. Svako se dijete razvija svojim tempom. Sasvim je u redu i poželjno voditi se određenim školskim smjernicama i pratiti razvoj svog djeteta te obraćati pažnju ako postoji nešto na čemu biste trebali poraditi. No, biti tužan jer nečije dijete s dvije godine zna reći glas r i brojati do deset, a tvoje ne zna malo je nerealno. Koliko su djeca različita i koliko različito napreduju najbolje sam osjetila na svojoj koži jer imam blizanke. Isto su odgajane, sa svakom radimo identično, a ipak jedna s dvije godine priča kao da ima u najmanju ruku pet, dok je druga tek nekidan složila suvislu rečenicu. Ona je, s druge strane, motorički spretnija. Tvoje je dijete jedinstveno i tako se i razvija, stoga nema potrebe za usporedbama.

 

9.  DJECA SU SPRETNIJA NEGO ŠTO MISLIŠ

Puno puta susrela sam se s majkama koje je strah pustiti dijete da samo radi neke stvari, poput penjanja na penjalicu, ljuljačku ili vrtuljak. Moram priznati da bih, da moje djevojčice nisu bile vježbači, možda bila jedna od tzv, helikopter mama. No, kada sam vidjela što djeca sve zapravo mogu, koliko su gipka i spretna, opustila sam se. Ako ćemo ih uvijek držati za guzu dok se penju ili za ruke dok se spuštaju na toboganu, nikada neće steći konkretan osjećaj za ravnotežu i kontrolu pokreta. Koliko danas poznajete odraslih koji sami za sebe kažu da su smotani? Dokazano je da je za smotanost zaslužno upravo to što djecu ne puštamo da sami istražuju, penju se, trče i padaju. Priznajem, padovi znaju biti strašni da se smrzneš. No, zaštitom od pada ne radimo dobro svojoj djeci. Moraju padati jer se tako uče manje padati, spretnije padati, dočekivati se na ruke, noge, štititi glave pri padu. Na prvu zvuči apsurdno, pogotovo kada dijete zaista padne i jako se udari, no kada se zamisliš nije li zapravo logično da se padom uče spretnije padati?  Uz to , gospodin Darwin kaže da su nam preci upravo majmuni, a tko se spretnije penje od njih? Pustite svoje majmunčiće jer biste se mogli iznenaditi.

 


10. TI SI NAJBOLJI RODITELJ

Za tvoje dijete ne postoji nitko bolji od tebe. Uspoređivati se s nekim roditeljima koje smatramo boljima od sebe može biti sklizak teren, baš kao i uspoređivati djecu s drugom djecom. Najvažnije je na kraju dana da je tvoje dijete sretno, zdravo i da napreduje, a upamti da si mu to omogućio/la upravo ti.  Djeci je zapravo jako malo potrebno da budu sretni i zadovoljni, ali sasvim sigurno je da svakom djetetu treba požrtvovan roditelj. Ponavljam, tvom si djetetu upravo ti centar svijeta i ne postoji nitko tko bi te mogao zamijeniti. You got it!


Što sam naučila otkad sam postala majka?


Autorica: Tijana Tomas

Foto: Unsplash/Canva

 

 

0 komentari

Podijeli s nama svoja iskustva i stavove u komentarima.