Folikulitis - kako se riješiti uraslih i upaljenih dlačica?


urasle dlake
Savjeti za umanjivanje simptoma folikulitisa


Folikulitis je infekcija folikula dlake, promjena koja je učestala i bezopasna, ali jako iritantna. Folikulitis je najčešće uzrokovan bakterijom roda Staphylococcus aureus ili Pseudomonas aeruginosa. Infekcija može snažno oštetiti dlačni folikul te se dlake nakon toga lako iščupaju. Čvrste dlake mogu se kovrčati i ulaziti ponovno pod kožu što dovodi do novog podražaja čak i bez stvarne upale ili sama dlaka ne mora biti dovoljno jaka da probije kožu, čime ostaje zarobljena ispod kože i opet izaziva upalu. Folikulitisi se kod muškaraca javlja na vratu i bradi, a kod žena je to bikini zona i donji ekstremiteti.


Kako ga prepoznati?

Folikulitis je najlakše prepoznati po površinskom crvenilu kože na kojem se nalaze papule i pustule ili upalni čvor oko dlačnog folikula.  Drugim riječima, najlakše ćemo ga prepoznati kada vidimo crvenu kuglicu iznad površine kože koja boli i pecka na dodir. Od simptoma javlja se neugodna bol i svrbež. Najčešće se nalaze na vratu, bradi, stražnjici, nogama.

Folikulitis se češće javlja kod određenih skupina ljudi, primjerice kod ljudi koji boluju od šećerne bolesti, imunokompromitiranih, pretilih osoba, osoba koje su na učestaloj terapiji antibioticima. Kao glavni krivac nastanka folikulitisa u općoj je populaciji brijanje. Brijanjem se otvara put bakterijama u sami folikul dlake, gdje se one učahure.

Najčešće se dijagnosticira već kod kuće. Kod liječnika opće medicine ili dermatologa odlazi se u težim slučajevima. Kao definitivna dijagnostika bakterijskog folikulitisa može se učiniti mikrobiološka pretraga promjena na koži, kao i kompletna krvna slika.

Liječenje

Cilj je prilikom liječenja ove bolesti prorijediti broj dlaka da ne bi urastale, a time bi se smanjila i potreba za njihovim uklanjanjem, prvenstveno britvicom i/ili voskom.
Promjene na koži ne smiju se dirati, istiskivati, pritiskati, češati.Kako ih spriječiti?

Počnimo od jednostavnih savjeta kao što je tuširanje toplom vodom kako bi se pore na našoj koži otvorile, a dlačice omekšale. U slučaju brijanja britvicom, potezi bi trebali biti u smjeru rasta dlačica. Zbog higijene poteze ne bi trebalo ponavljati po istom mjestu. Ako odmah osjetite žarenje i peckanje, preporuča se stavljanje hladnih obloga.

Prije samog brijanja potrebno je napraviti piling tijela. Osobno mi se kao jedan od boljih pilinga pokazao Collistar Talasso scrub (na Lijepa.hr 700 ml košta 200 kuna, a u Mulleru  je oko 400 kuna). U svakom slučaju, ovime ćemo ukloniti mrtve stanice čime dlaka i dlačni folikul neće biti više toliko opterećeni i dlaka će moći sama izići na površinu. U ovu se svrhu mogu koristiti i pilinzi iz kućnih radinosti.  

Anti-water talasso-scrub
Collistar.com


Nakon brijanja kožu je potrebno nahraniti nekom od hidratantnih krema. Izdvojila bih Lactovit Lactourea kremu ( oko 30 kuna u gotovo svim drogerijskim marketima).


Lactovit LactoUrea mlijeko za tijelo 400 ml - Jeftinije.hr
Jeftinije.hr

Potrebno je ukloniti provocirajuće faktore kao što može biti uska odjeća, loše ili tupe britvice, već korištene jednokratne britvice, dugo sjedenje prekriženih nogu, gdje se rizične regije pretjerano znoje. 

Veoma je bitno održavati kožu čistom. Bilo bi dobro koristiti se protubakterijskim sredstvom kako bismo spriječili nastanak novih infekcija ili širenje na druga mjesta. Neke bakterije prirodno žive na koži te ondje ne stvaraju problem. Međutim, ako uđu pod kožu. nastaju upalne reakcije koje je potrebno tretirati antibakterijskim tvarima.

Upaljenu dlaku potrebno je steriliziranom pincetom izvaditi van. To nije problem ako dlaka jasno viri van, ali najčešće se radi o dlakama koje nisu uspjele probiti kožu i ostaju zarobljene ispod. Tada se ne preporuča kopanje po rani kod kuće!

Savjetuje se prehrana s manje šećera, bijelog brašna, ali i zasićenih masnih kiselina.

Ako se radi o folikulitisu uzrokovanom brijanjem, može se pokušati koristiti baby puder (u razumnim količinama) kako bi spriječio znojenje (time i vlaženje regija) i izlučivanje viška sebuma. Ponovimo još jednom, jednokratne britvice napravljene su da se koriste jednom (u suprotnome bi ju trebalo dezinficirati). Britvicu ne bi trebalo dijeliti ni s kim. Kao posljednje, trebali bismo jednu britvicu rabiti za pazuhe i noge, a posebnu za intimne djelove.

Lokalno se možemo koristiti kremama koje sadrže cink (koji ima protuupalna i antibakterijska svojstva) kao na primjer Uriage Hyseac SOS pasta, nešto blaži Sudocream ali i jako poznata krema iz DM-a  Prep Orginal (koju sam otkrila u grupi).

Pomoćno sredstvo u kući može biti ulje čajevca. Iako isprva zvuči kao da ga nije lako nanositi, može se kapnuti par kapi u šapom za tuširanje.

Kao i za ostale uzroke nadražene kože i u ovom slučaju pomaže termalna voda koja ima umirujuća svojstva.

Također, često se susrećem s folikulitisom na samom tjemenu te kao dobar kućni pripravak, može poslužiti sam češnjak. Češnjak se očisti i stavi na mjesto promjene, gdje odstoji nekoliko sati. Antibakterijska svojstva djeluju na upalne promjene.

U slučaju da je vidljiva gnojna promjena savjetuje se lokalno postaviti crnu mast, kako bi gnoj što prije izašao van iz zatvorenog prostora. Također u iste svrhe preporučaju se sljez i čičak. U slučaju da folikul pukne, a sadržaj izađe van, ulje gospine trave pokazuje svoje ljekovite učinke.

Lokalno se možemo koristiti klindamicinom 1 % (losionom ili gelom).

U nekim se slučajevima prilikom tuširanja može rabiti benzoil peroksid 5 %
Vrlo je bitna dostatna hidratacija kože. 

Također, može se iskoristiti AHA kiselina za tijelo, koja regulira površinski sloj kože i odstranjuje mrtve čestice s površine (Green girl – Love Letters). U slučajevima kada se radi o folikulitisu primjerice na stražnjici, može se pokušati i s BHA kiselinama dva do tri puta tjedno.

Tek kod opsežnih upala ili upala u blizini nosa, koje lako mogu doći do samoga mozga, preporuča se piti antibiotik , primjerice cefaleksin.

U slučaju da infekcija napreduje, kao rješenje nudi se fotodinamička terapija ili lasersko uklanjanje dlaka.


Metode uklanjanja infekcije

Fotodinamička terapija uključuje fotokemijske reakcije koje nastanu međudjelovanjem fotosenzibilizirajuće tvari, vidljivog svjetla i kisika. Lasersko uklanjanje dlaka pokazuje se zadnjom opcijom. Metoda je skupa i potrebno ju je ponavljati. Ovim pristupom smanjuje se broj (gustoća) dlaka na zahvaćenom području, a time i vjerojatnost same infekcije. Laser prodire dublje u kožu (dublje u usporedbi s IPL tehnologijom) i uništava sam korijen dlake. IPL (intense pulsed light) najznačajniji je način uklanjana uraslih dlačica. Ovim načinom smanjuje se broj folikula i dlačica, a ako nema dlaka nema ni urastanja. Tretmani su bezbolni i pravilnim korištenjem ne dovode do dodatne iritacije kože. Korijen dlake ostaje u fazi mirovanja pa smo neko vrijeme mirni i zaštićeni od nastanka i rasta novih dlaka. Prednost je ove metode što se može raditi kod kuće s različitim IPL uređajima.

Folikulitis može biti vrlo neugodna pojava kod muškaraca i žena. Njegov najveći problem je što često nema adekvatnog liječenja već nakon nekog vremena sam nestane, ali se i vrati. Do sada se najviše radilo na uklanjaju posljedica, a vrlo malo na samom uklanjanju uzroka nastanka folikulitisa. Do nekih malo boljih vremena, nadam se da će svatko pronaći ponešto za sebe u suzbijanju ove promjene. Ne zaboravite - svi ih imamo, nitko nije imun na to i zato se nemojte sramiti, skrivati i dodatno odjevati, već uživajte u svakome danu.


Autorica: Matea Hrboka Zekić, dr. med.

Foto: Canva/navedeni webshopovi

0 komentari

Podijeli s nama svoja iskustva i stavove u komentarima.